Lider du af stress?

Lider du af stress?

17. marts 2020 Slået fra Af Michael

I så fald er du ikke alene. Stress kan godt kaldes en folkesygdom i Danmark, og endda hele den vestlige verden. Det er i sidste ende vores livstil. Vi er programmeret til hele tiden at løbe stærkere, blive bedre og hurtigere og det sætter sine spor. De seneste år har det også være den generelle tidsånd, spredt ikke mindst af danske politikere fra begge sider af folketinget.

Det kan virke både ulogisk og kontraproduktiv, at vi skulle arbejde mere, når udsigterne er, at det vil blive sværere og sværere at finde jobs. Automatisering regnes for at ville tage op til halvdelen af alle eksisterende jobs indenfor de kommende årtier.

Vi lever i stressfulde tider

Disse og andre bekymringer om fremtiden er også kæmpe stressfaktorer. Det er ikke længere en hemmelighed at vi lever i krisetider. Vi har at gøre med ganske massive og verdensomspændende kriser. Hvor vidt vi kan håndtere og endda overleve dem, er stadig uvis. Indtil videre mangler der simpelthen politisk handlekraft.

Så ja, der er ingen mangel på stressfaktorer. Hvis du føler dig stresset, er det i hvert fald intet at skamme sig over.

Stress kan ikke forhindres, men kan håndteres

Det er så godt som umuligt at undgå stress. Stress er simpelthen integreret i vores livsstil. Stress i sig selv er heller ikke negativ. Stress frigør ressourcer og psykiske, såvel som fysiske kræfter. Et vist mål af stress er faktisk produktiv. Problemet er, hvis stresset bliver mere end vi kan håndtere. Så kan det i sidste ende føre til udbrandthed.

Et andet, og måske endnu større problem med stress er, at det er årsag til en lang række sygdomme. For meget stress er simpelthen ødelæggende for vores helbred. Der er næsten ingen grænser for hvilke sygdomme og lidelser der kan udløses af u-håndteret stress.

Fra dårlig ryg, over hjerte-kar sygdomme og kræft. Stress kan være direkte årsag eller en forværrende faktor for alle disse sygdomme og lidelser.

Sådan kan du håndtere stress

At kunne slappe af er alfa og omega i stresshåndtering. Det er dog lettere sagt end gjort. Netop når du har mest brug for at slappe af, er det sværest at gøre. Det gælder nemlig at slappe af netop i de situationer hvor stresset tager over.

Men det kan læres. Der findes veldokumenterede og afprøvede metoder. Meditation, især Mindfulness er meget effektiv til stresshåndtering. Også kognitive og samtaleterapier kan hjælpe.

Du behøver ikke at klare det selv. Der er masser af hjælp at hente hos terapeuter der har specialiseret sig i stresshåndtering. Du er ikke alene.